O projektu DenisaJelinkova.cz

Vítejte na mém magazínu o alternativní veganské stravě, zdraví, veganských receptech a spoustu dalších informací o vegan životním stylu. 

Proč jsem vegan a můj příběh

Můj první impuls k začátku přemýšlení o změně životního stylu byl kolem mých patnáctin. Dostala se ke mne tehdy nahrávka z kravína a jatek, kde se velmi nehumánně chovali ke kravám, býkům a mladým telátkům. Proto jsem začala hledat více informací o tom, jak se stravovat aniž bych svými financemi podporovala toto kruté podnikání. 

Brzy jsem narazila na vegetariánství a veganství. Pečlivě jsem nastudovala veškeré zdravotní výhody, ale i nevýhody a nutnost suplementace vitamínů a minerálů. Zjistila jsem například, že musím brát vitamín B12, jelikož s rostlinných produktů se velmi špatně získává. 

Protože jsem v patnácti letech stále bydlela u rodičů a obědvala ve školní jídelně, byly začátky docela krušné. V rodině jsem způsobila několik tichých obědů a ve školní jídelně to také s kuchařkami a spolužáky nebyl žádný med. Musela jsem se kvůli tomu naučit vařit veganská jídla, protože doma ani ve škole by mi je jinak nikdo neuvařil. 

Svého kuchařského umění nyní vůbec nelituji. Díky tomu mohu jíst zdravá veganská jídla, nemusím se spoléhat na junkfood a hotovky ze supermarketů. 

Jaké informace najdete na tomto mém magazínu?

1. Rady a každodenní příběhy maloměstské veganky

Ano, situace se s povědomím o veganství zvyšuje. Nejvíce v městech. Dokážete si ale představit život na maloměstě a ještě k tomu s prarodiči z vesnice, kteří jedli maso celý život a nic moc jiného neznali? 

Na tomto magazínu najdete informace k tomu, jakým způsobem jsem se s danými sociálními obtížemi vypořádala. Najdete zde i různé tipy na odvedení pozornosti od toho co (ne)jíte a další užitečné rady. 

2. Veganské recepty

Nevíte, co si dneska uvařit na oběd? Mám pro vás jednoduché recepty na různá jídla, především na obědy. U mne rozhodně nenajdete žádné seitany, ani podobně divné polotovary. Vždy se snažím vařit ze základních nezpracovaných surovin. Jedinou výjimku dělám snad jen u tofu a tempehu, které si doma pravdu fermentací sóji vyrábět neplánuji. 

3. Veganství není jen o jídle

Hodně lidí má tento způsob života spojený pouze se stravováním, ale veganství má mnoho dalších aspektů. Do veganství také patří respekt k zvířatům. Což například znamená, že by neměli vegané používat výrobky, kvůli kterým trpěla zvířata. Například v módě byste se měli vyhnout koženým doplňkům a výrobkům z vlny. Preferujte vždy přírodní rostlinné materiály. 

Také vegané také nevyužívají zvířata ke svému pobavení (cirkusy) a ani dopravě (jízdy na koni, oslech, apod.).  Máte další otázky na veganství? Napište mi, ráda vám odpovím.