Být veganem

Jaké je to být veganem? Rozhovor se zakladatelkou magazínu.

Veganství je trendy. Lidé si postupně začínají zvykat, že jsou mezi nimi osoby, které se vzdaly potřeby jíst živočišné produkty a využívat zvířata ke své zábavě a oblečení. 

V dnešním článku vám přinášíme rozhovor se zakladatelkou tohoto online magazínu DenisaJelinkova.cz. 

Kdo vás přivedl na myšlenku stát se vegankou?

Veganství jsem zaregistrovala již v mládí v jednom rozhovoru s Lucií Vondráčkovou kolem roku 2000. Rozhovor probíhal v klasickém stylu, ve kterém kroutili hlavou nad tímto způsobem stravování. Divili se, co vše vegani nejedí a poté se zase tazatelé divili, co vlastně vegani jedí. 

Pro mnoho lidí v Česku před 20 lety téměř nepředstavitelné, že by každý den neměli na svém talíři maso, mléko, sýr, apod. Ani nabídka v obchodech rozhodně nebyla taková, jaká je dnes. Tofu bylo sprosté slovo a při slově tempeh se lidé pomalu křižovali. Nicméně stále byla široká nabídka zeleniny, ovoce, semínek a luštěnin. Pokud byl někdo schopný kuchař, dokázal si udělat zdravé veganské jídlo i v těchto dřevních dobách alternativních způsobů stravování. 

Poté jsem opět veganství zaregistrovala asi kolem 15 let, kdy jsem viděla hrůzostrašný dokument o chování ke kravám v kravíně a na jatkách. Bylo mi z toho zle. Od této doby jsem začala hledat stále více informací o tom, zda existuje způsob, jak přestat podporovat toto nelidské chování ke zvířatům a postupně jsem dospěla k odpovědi: Vegetariánství a poté veganství, do kterého jsem postupně dospěla.

Jaká byla cesta a jak na vaše rozhodnutí reagovala rodina a kamarádi?

V naší rodině bylo a je základní surovinou maso a mléčné výrobky. Každé jídlo obsahuje minimálně jeden živočišný produkt. Ze začátku jsem musela nejprve začít vynechávat maso. Tvrdila jsem, že na něj nemám dnes chuť a dala jsem si jen přílohu a trochu sýra, aby se neřeklo. Postupně jsem jedla jen přílohy a rodiče si toho začali více a více všímat. Začali narážky typu: proč to zase nejíš, apod. 

Jednoho dne jsem to ale nevydržela a sdělila jim u nedělního obědu, že již nebudu jíst maso ani jíst žádné mléčné výrobky. Reakce mamky byla jasná: “Jez si co chceš, ale já ti nic extra vyvařovat nebudu!” A tak jsem si musela za peníze z brigády koupit svou první veganskou kuchařku, podle které jsem se učila vařit. 

Větší problém to byl ve školní jídelně, kde jsem chodila na obědy. Maso, maso, maso + omáčky mléka a smetany. Jediné veganské jídlo byly na konci výdejního pultu v sekci saláty. Horor. Ze začátku jsem jedna přílohy se saláty, maso vracela. Spolužáci se hodně divili a dokonce i posmívali. Skončilo to tak, že jsem na obědy přestala chodit, peníze za obědy použila na nákup surovin a vařila si obědy doma. Ty jsem pak brala do školy v krabičce a jedla ve třídě. 

Vegansky se stravujete již přes deset let, poznala jste na sobě nějaký rozdíl?

Ze začátku to bylo náročnější. Veganská jídla jsou hodně pestrá a bohatá na vlákninu, na což není tělo zvyklé a ze začátku byl problém s trávením. Dneska už si mé tělo zvyklo a naopak cítím velkou úlevu. Po masitém jídle v kombinacích se smetanovými omáčkami mi bývalo hodně těžko. To už mne teď netrápí


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *