Základ zdravého veganského stravování je zelenina. Přes to nejede vlak, pokud preferujete zpracované potraviny a junkfood, pak tento článek nebude pro vás to pravé ořechové. V tomto článku se podíváme na 3 veganské recepty, díky kterým si vytvoříme skvělý oběd ze základních a běžně dostupných surovin.
1. zeleninový vývar

Vezměte si ten úplně největší hrnec, který doma máte. Napusťte ho studenou vodou a do něj dejte kteroukoliv zeleninu dle libosti. Nejoblíbenější jsou: mrkev, pórek, cibule, červená řepa, petržel, celer, špenát. Přidejte několik bobkových listů, nového koření a kuliček pepře. Přidejte i trochu soli a octa (nejlépe jablečného). Díky octu se vyplaví více minerálů ze zeleniny do vývaru.
Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, snižte plamen na minimum a několik hodin vařte. Čím déle vývar vaříte, tím více se do vody vyplaví minerálů a tím více jich vaše tělo zpracuje. Bohužel trochu dáte zabrat vitamínům a enzymům, které tímto dlouhým vařením zlikvidujeme, ale doplníme je jiným způsobem.
Konzumujte dle libosti klidně v neomezeném množství.
2. Tofu/tempeh na kokosovém oleji + pickles

Nejznámější v Česku je kysané zelí a kysané okurky. Tento způsob přirozené konzervace nám pomáhá v lepší stravitelnosti různých druhů zeleniny. Pokud nemáte žádnou nakládanou zeleninu, skočte si do obchodu. Nekupujte nikdy zavařenou zeleninu, sterilizací se zabijí důležité enzymy. Pozor také na konzervanty. Nejlepší běžně dostupné pickles mají v Tescu, kde najdete kysané zelí a různou kysanou zeleninu v sáčku bez konzervantů a za dobrou cenu.
Tofu, nebo tempeh nakrájejte na plátky, na pánvi rozpusťte kokosový olej a opražte nakrájené tofu, nebo tempeh. Jde použít i seitan a další produkty z junk vegan sortimentu. Nechám to na vás.
3. Zapečená pohanka s rajčatovým pyré

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Nejprve povařte pohanku v osolené vodě s majoránkou. Uvařená pohanka nabyde na objemu asi 2x, počítejte tedy s tím a zvolte větší hrnec.
V druhém hrnci si připravíme rajčatové pyré. Kupte si kvalitní rajčatový protlak, nepoužívejte kečup – je to ultrazpracovaná potravina, která s rajčaty má pramálo společného. Do rajčatového protlaku dejte na kostky nakrájenou cibuli, můžete i kostky z tofu/tempehu. Osolte, opepřte a dochuťte dle libosti. Můžete přidat: tymián, majoránku, rozmarýn. Vyzkoušejte, která varianta vám bude chutnat nejvíce.
Poté slejte co nejvíce vody z pohanky, promíchejte s rajčatovým pyré a dejte zapéct na 40 minut do předehřáté trouby na 180°C. Za tým magazínu DenisaJelinkova.cz přejeme dobrou chuť.