„Tak se to nějak semlelo dohromady,“ říká Nikola – zakladatelka Veganské výzvy.

nikola liškaKaždý příběh je něčím jedinečný, zajímavý a hodnotný. Dnes bych Vám ze srdce ráda představila Nikolu – ženu mnoha tváří: tvořivou, aktivní, krásnou, půvabnou, vnímavou, citlivou a hlavně srdečnou.

Ahoj Nikolko, můžeš se čtenářům, kteří Tě ještě neznají, představit?

Jsem freelance art director/designer, který svůj volný čas věnuje podporou veganství.

Asi Tě nepřekvapí, když se Tě zeptám, co Tě vedlo k tomu, aby ses stala vegankou. Stalo se tak během okamžiku nebo jsi měla delší přechod z konvenčního životního stylu na veganství?

Vedlo mě k tomu mnoho indicií, které se sešly zhruba v jednom půlroce. Přítel, který se rozhodl být vegetarián (a já se mu smála), kamarád, co sdílel video z jatek (s ním samotným to nehnulo), kamarádka a kolegyně, která v tu dobu procházela očistou a řešila stravu v návaznosti na zdraví, no a v neposlední řadě také 2 rodinní příslušníci s rakovinou. Táta a strejda. Doktoři jim doporučili vyhnout se živočišným výrobkům a 5 bílým smrtím (bělená rýže, sůl, cukr, mléko a bílá mouka).

Tak se to nějak semlelo všechno dohromady, že jsem si řekla, proč čekat, až mi něco bude, zkusím si o tom zjistit něco teď.

Zjištěné informace byly natolik přesvědčující, že jsem si řekla, že to zkusím. A když mi to nebude vyhovovat, tak se nic neděje, vrátit se ke konvenčnímu způsobu stravování můžu vždycky…

Jak dlouho se tedy stravuješ vegansky?

Už čtvrtý rok jsem nenašla jediný důvod se vracet ke konvenční stravě.

Já to chápu, ona ta změna ze začátku vypadá jako totální atomovka do života.

Mnoho lidí si myslí, že veganská strava není výživná a už vůbec ne zajímavá. Můžeš popsat jídelníček jednoho Tvého dne?

K snídani ovocné smoothie a toast s vegíčkovou pomazánkou, k obědu čočkovo-pohankový salát s mungo klíčky, dušenou a čerstvou zeleninou a k večeři třeba kapustičky na zádíčka s rajskou a rýží nebo thajské curry. Během dne uzobávám oříšky, RAW čokoládu, ovoce a zeleninu…

Vypadá to, že nouzi o recepty a pestrou stravu rozhodně nemáš. Myslíš si, že je dostatek kuchařek s veganskou, potažmo RAW stravou?

Já jsem raději za ty online, nepotřebuji mít knihu fyzicky v knihovně, ačkoliv knihovnu mám a miluju knihy. Nějak mi ten papír připadá zbytečný, když nám tak ubývá stromů. Každopádně kuchařek nikdy není dostatek 🙂

Jestli Tě někdo zná, tak pro tvůj kouzelný blog Nom Nom a především nynější listopadovou Veganskou výzvu. 

Na web, kde je jen soubor argumentů v rámci veganství, ale k ničemu „nevyzývá“, půjde málo lidí. Není to světový objev, ty výzvy bez živočišných produktů se objevovaly už dávno před tím, a to jako událost na Facebooku. Jen to zase byla „výzva“ bez uceleného souboru argumentů a hlavně lidem chyběly tipy na jídlo. Ačkoliv je tisíce blogů v češtině a angličtině plných skvělých receptů, rad a triků, tak lidem to přijde složité – hledat konkrétní odpovědi na jejich otázky nebo se v tom obecně zorientovat, že to raději odloží.

Veganská výzva není omezena časem, nyní začala v listopadu proto, že na listopad připadá také Světový den veganství.

A pro čtenáře mám toto: Nebojte se. Nestyďte se. Zkuste si to prostě jen tak – bez slibů, bez zákazů. Sami uvidíte, co objevíte, co se Vám bude líbit, chutnat a jaké na sobě budete pozorovat změny.

Zdroj fotografií: archiv Nikoly

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Kategorie článků
  • Nejnovější příspěvky