Sladké donutky

Jestli patříte mezi ty, kteří rádi mlsají sladké, pak Vás tento recept na donutky jistě zaujme. Nejen, že je to vše jednoduché, ale také přímo k bláznění boží. Navíc si sami můžete vymyslet docela dost variant polev.

Donutky jsou vděčnou sladkostí nejen pro děti, ale také pro dospělé. A navíc – díky tomu, že se připravují v troubě, tak nejsou mastné a tučné jako klasické koblihy nebo jiná smažená jídla.

Co budeme potřebovat, abychom donuty mohli upéct?

Ingredience na těsto:

  • 2 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 lžičky sody nebo 3 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1/4 hrnku rostlinného tuku

Ingredience na polevu:

  • čokoládová poleva – vegan hořká čokoláda/bílá čokoláda
  • citrónová poleva – citrónová šťáva, moučkový cukr
  • oříšková poleva – oblíbené oříšky, rostlinné mléko
  • malinová poleva – maliny, cukr
  • borůvková poleva – borůvky, cukr
  • jahodová poleva – jahody, cukr
  • kokosová poleva – strouhaný kokos/kokosové chipsy, plnotučné kokosové mléko

Postup:

Veškeré suché ingredience smícháme dohromady a poté přidáme rostlinný tuk a mléko. vše dobře rozmícháme – nejlépe toho docílíme, když těsto necháme promíchat v nějakém mixéru. Těsto by mělo být středně tekuté konzistence.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Těsto dáme do formy na donutky a pečeme 15 minut (podle programu a síly trouby) – raději kratší dobu, aby bylo těsto uvnitř hotové a vně křupavé, ale ne přespříliš. Jestli je těsto hotové poznáme podle toho, když do donutku zapíchneme špejli. Jestliže po vytažení bude na špejli těsto, ještě donutky v troubě necháme.

Až budou donutky hotové, vytáhneme je a necháme chvíli odpočinout. Mezitím můžeme připravit polevy, kterými budeme donutky polévat a zdobit. Mám nejraději čokoládovou polevu se strouhaným kokosem, ale ani ořechová nebo citrónová poleva není špatná 🙂

Nechte si chutnat!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Kategorie článků
  • Nejnovější příspěvky