Nedělní idylka a Honzovy buchty

buchtyV těchto dnech jsou již téměř všechny stromy bez listí, zima nám zase mění šatník a ranní mrazíky nám zabarvují nosy a tváře na červeno. A tak je zcela normální, že si občas chceme užít den v pyžamech u dobrého čaje a nějaké dobroty k tomu.

Možná jste si všimli, že 18.11. skončil také předprodej mé nové veganské kuchařky 26 deka veganského štěstí, a tak výše napsané řádky pro mne platí dvojnásob. Bylo to dosud velmi náročné, vysilující období, za kterou stojí mnoho práce, ale také inspirujících lidí. Proto si dnešní nedělní den doma v pyžamu s šálkem kávy i vůní Honzových buchet velmi užívám. A co Vy? Přidáte se k tomuto tak trochu předvánočnímu lenošení?

Honzovy buchty

Ingredience:

  • vanilkový cukr
  • 300 ml rostlinného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g rozpuštěného rostlinného másla
  • čerstvé droždí
  • domácí tvaroh (recept najdete v mé nové kuchařce :), čokoláda, džem, povidla, mák

Postup:

  1. Do mísy nasypeme mouku.
  2. Mléko si zahřejeme, aby bylo teplé, necháme v něm rozpustit rostlinné máslo, přidáme rozdrobené droždí a vanilkový cukr. Necháme vzejít kvásek.
  3. Mouku smícháme spolu s kváskem a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme přikryté alespoň hodinu kynout na teplém místě – na sluníčku, na topení apod.
  4. Mezitím si připravíme náplň – tentokrát jsem zvolila čokoládu.
  5. Jakmile je těsto vykynuté, tvoříme kuličky asi o velikosti golfového míčku. Ty pak vždy rozplácneme a doprostřed dáme náplň – v našem případě 2-3 kostky hořké čokolády, zabalíme a vyválíme opět v hladkou kuličku. Až vytvoříme kuličky z celého těsta, vymažeme si zapékací mísu a následně tam buchty jednu po druhé pokládáme.
  6. Nakonec buchty ještě pomažeme směsí mléka a tuku, aby byly buchty ve výsledku krásně zlatavé (můžeme potírat ještě během pečení).
  7. Buchty dáme do předem vymazané trouby na 175 °C a pečeme asi 22 minut.
  8. Po upečení už stačí jen pocukrovat a můžeme servírovat.

A jako náplň v Honzových buchtách máte nejraději Vy?

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Kategorie článků
  • Nejnovější příspěvky