Nadýchaný drobenkový koláč – ten musíte ochutnat!

Když máte chuť na něco sladkého, zapomeňte na čokoládu a jiné sladkosti a dejte šanci tomuto drobenkovému koláči.

Čas od času mám na něco chuť, nemyslím chvilkově, myslím dlouhodobě, začne to nějakou vůní cukrárny nebo domova, když jsme na návštěvě u rodiny. Naposledy jsem to tak měla s koláči. Trvalo mi měsíc, než jsem je upekla. No a poslední dobou jsem měla chuť na nějaký ovocný koláč nebo bublaninu. Takovou tu poctivou i s drobenkou a spoustou ovoce. Taky mi to trvalo dlouho, ale nakonec jsem ho upekla. A co Vy? Máte to stejně?

A protože to byl nejlepší koláč, jaký jsem kdy upekla a jedla, recept Vám s radostí předám:

Ingredience na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • 100 g alsanu (změklého tak, aby se dal šlehat)
  • 100 g cukru
  • 150 ml rostlinného mléka

Ingredience na drobenku:

  • polohrubá mouka
  • 1 sáček vanilkového cukru + cukr
  • alsan

Ingredience na dozdobení:

  • ovoce dle chuti – borůvky, maliny, jablka, hrušky (můžeme ale využít třeba i rebarboru se skořicí)

Postup:

  1. Vymažeme si důkladně formu na pečení, já jsem využila kruhovou o průměru max 20 cm (čím menší, tím vyšší koláč bude).
  2. V míse promícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem. Ve vyšší nádobě rozšleháme do pěny cukr a změklý alsan (nebojte se vyšších otáček na šlehači), vzniklou směs pak přidáme k mouce, přilijeme ještě mléko a smícháme vše dohromady. Těsto není tekuté, ale ani tvarovatelné, podle potřeby tedy přilijeme ještě mléko. Takto vzniklou směs přesuneme do formy a rovnoměrně rozprostřeme.
  3. Na těsto dáme ovoce dle výběru (poprvé jsem využila borůvky, podruhé borůvky i maliny, příště chci vyzkoušet jablka se skořicí). A připravíme si drobenku z polohrubé mouky, cukru a alsanu tak, že tyto ingredience budeme mačkat prsty, aby se vše spojilo. Drobenkou pak posypeme celý koláč.
  4. Troubu si předehřejeme na 200 °C, poté koláč pečeme asi 40 minut (pokud zvolíme menší formu a koláč bude vyšší, zkontrolujeme špejlí, zda je těsto hotové, a necháme případně ještě dopéct).
  5. Upečený koláč necháme ještě 5 minut ve vypnuté a zavřené troubě, poté nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a můžeme si ho vychutnat.

Koláč je díky alsanové pěně nadýchaný a vláčný, zamilovala jsem si ho nejen já, ale také celá rodina. Myslím, že Vám kvůli němu děti i všichni okolo utrhnou ruce. Navíc je to recept nenáročný a z dostupných surovin.

Přeji dobrou chuť!




%d blogerům se to líbí: