Minimalisticky čistá, šťavnatá i zdravě naducaná: kuchařka A co teda jíš?

Mám ráda „čisté“ věci, kde může vynikat jejich účel, záměr.

Už dlouho sleduji blog A co teda jíš?, a tak mě moc potěšilo, že můžu mít recepty z blogu, které znám i nějaké navíc, právě ve vydané knize Lindy Müllerové ve své knihovně. Koupila jsem ji za cenu 316 Kč, což je velmi slušná cena, když jde o 75 receptů, a ne ledajakých.

Už při pohledu na přebal knihy jsem ohromena – graficky je úžasný, sice jednoduchý, ale o to zajímavější, navíc na mě působí až plasticky. Na druhou stranu je čistě bílá grafika jaksi nepraktická – hned při tom, co jsem si ji nesla domů, se zašpinila. A to ještě nepočítám, kolikrát bude přítomna přímo u vaření v kuchyni, kdy bude zákonitě nějakým receptem i pokřtěna (ne naschvál samozřejmě, ale náhody jsou občas nehody :D). Na druhou stranu přichází alespoň čas na mnou oblíbené obaly na knihy – šité (připravuji do eshopu), ty potom jednoduše vyperete a máte zase čisto 🙂 Dalším úžasným i vtipným překvapením je sundání přebalu knihy, tam totiž místo názvu knihy najdete „Ani ryby?“. Rozesmát se nad touto otázku není vůbec těžké, obzvláště pro ty, kteří to velmi často slýchávali.

V knize najdete mimo zákusky a sladké tečky také recepty na hlavní jídla. Většina receptů je navíc z dostupných surovin, což je skvělá zpráva, protože když nenakupujete ingredience přímo kvůli nějakému speciálnímu jídlu, ne vždy je máte doma. Škoda jen, že kniha neukrývá více „nových“ receptů, které by člověk ještě neznal. To ale může potěšit především ty, kteří s veganstvím teprve začínají.

Těm, co chtějí žít.

Minimalistický styl je cítit nejen na obálce knihy, ale také uvnitř prostřednictvím všech fotografií. Jedinečný styl autorky je cítit velice silně – fotografie jsou velmi kvalitní, krásné a některé také pobaví. Opět jde o čistý styl, a tak se v knize velmi hezky vyjímá. Žádný zbytečný přepych a „cimprlátka“. Kniha je prostě sama o sobě velmi krásná, všechny ty fotografie i jídla jsou úžasná.

Hodně mě zaujaly recepty na Döner kebab (str. 63),  Seitan steak (str. 111), Babku (str. 145) nebo třeba Semlor (str. 155).

A co mne potěšilo nejvíce je také podpis autorky hned v úvodu knihy. Mnohokrát si koupíte knihu a i když celý odkaz autora držíte v ruce, pořád je to pro Vás cizí kniha od cizího člověka. Ale když se v knize autorka podepíše nebo i připíše věnování, najednou je Vám kniha blíž, už to není jen tak ledajaká kniha, je to TA kniha od TÉ autorky. Najednou máte pocit, že jste se svým způsobem s autorkou i setkali.

Kuchařka je krásná a já jsem moc ráda, že tuto knihu mám ve své knihovničce. Samozřejmě se těším, až zkusím všechna ta nová chutně vypadající jídla.

Více najdete na www.acotedajis.cz

 

Komentáře
  1. Děkuju za super recenzi 🙂 Z těch negativ se poučím třeba příště! Měj se príma a ať se vaří, L.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *