Máte chuť na burger? Co si dát třeba ten řepný?

burgerrepnyMám ráda burgery. A po vegansku můžete neomezeně experimentovat. Už jsem jedla nějaké kupované, vždy byly velice výborné, ale vzhledem k tomu, že sama ráda vařím a hostím rodinu a své přátele nějakými dobrotami, tak jsem se chtěla tento – pro mě úžasný – řepový burger naučit.

Receptů je všude hodně, ale jak je dát nějak dohromady, aby to byl ten Váš vysněný burger? Prostě se to nějak povedlo. Na domácích (bez)lepkových houskách, které nebudou tvrdé a splasklé ještě pracuji, ale až se mi podaří, přidám recept i na burgerové housky, nebojte 🙂

Ingredience:

  • 200 g řepy (ať není příliš vodnatá, pokud berete zavařenou, můžete případně vymačkat přebytek vody)
  • 100 g cibule
  • 100 g cizrny/fazolí (ať nejde o příliš vodnaté suroviny, stejně jako u řepy)
  • 30 g ovesných vloček (můžete i více podle potřebné konzistence)
  • koření – česnekové domácí
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky, nasekaná sušená pažitka, medvědí česnek
  • lahůdkové droždí
  • burgerové housky
  • hranolky kupované nebo domácí z brambor (ty jsou vždy stejně nejlepší)
  • zelenina

Postup:

  1. Všechny ingredience dáme společně do mixéru a mixujeme tak dlouho, abychom neměli příliš velké kusy ve směsi.
  2. Směs by neměla být úplně hladká (neděláme přeci pomazánku), ale tvarovatelná a hustější konzistence. Jestliže se zdá být směs příliš vodnatá, ještě přidáme vločky.
  3. Vytvarujeme potřebný počet burgerů (podle velikosti), mi se podařilo udělat dohromady 4 velké a 2 malé. A dáme do předehřáté trouby na 180 °C péct – prvně na 10-15 minut, poté otočíme a pečeme ještě dalších 10-15 minut. Burgery se zatáhnou, ale zůstanou uvnitř měkké.
  4. Mezitím si můžeme připravit oblohu a housky. Housky rozpůlíme, na jedné straně pomažeme domácím kečupem (recept najdete v kuchařce 26 deka veganského štěstí), přidáme opečenou cibulku, salát, salátovou okurku a poté na to pokládáme řepové burgery. Můžeme použít i rajčátka – jestliže máme jen cherry, stačí je přidat na talíř.
  5. Přidáme hranolky, oblohu, burgery a máme hotovo! Přejeme dobrou chuť.

Není nad to, udělat si doma vlastní burger – víte, jaké suroviny jste použili, čerstvé a chutné, můžete si ho ještě sami upravit, různě kombinovat koření a další chutě. Já jsem určitě ještě neskončila, něco nového ještě vyzkouším.

Komentáře
  1. Zuzana napsal:

    Dneska to jdu vyzkoušet tak potom napíšu jak se to povedlo! Díky za recept! 😉

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *