Elis – empatická veganka se sílou aktivistky studující na Karlově Univerzitě.

Ačkoli jsem to už několikrát sdělila světu, neustále jsem fascinovaná všemi těmi dobrosrdečnými lidmi a jejich neskonale krásnými a přínosnými příběhy nejen pro své okolí a zemi, ale především pro ně samé. A tak po delší době přidávám další okouzlující příběh veganky – Elis. Využila své empatie při výběru oboru studia, dokonce je natolik aktivní, že pomáhá s organizací mnoha akcí nejen v rámci 269 v Praze, ale také v Ostravě.

Můžeš nám prosím nastínit Tvůj příběh?

 

Můj příběh začal tím, že jsem se dostala do kolektivu alternativně smýšlejících lidí v našem městě. Zjistila jsem, že jsou někteří z nich vegetariáni, a možná proto, abych jako nováček zapadla do kolektivu, zkusila jsem být vegetariánkou. Tehdy mi to však moc dlouho nevydrželo, protože mi k tomu chyběl etický pohled na věc. Samozřejmě nad tím člověk ale stále přemýšlí, a tak se ve mně s příchodem Vánoc něco pohnulo při pohledu na kádě plné kaprů a od té doby jsem se masa nedotkla.

Mimochodem tuhle věc ještě nyní vnímám jako jednu z nejbizarnějších – svátky klidu a míru a lidé si s klidem nechají před nosem zabít zvíře, které se zmítá v malé kádi s dalšími, čekajícími na smrt. Koukají na to bez citu. Později se stala vegankou jedna z mých spolužaček, která mi po tom, co jsem se o to začala zajímat, vše s klidem vysvětlila a poslala video Garyho Yourofskeho, to byl u mě totální konec s živočišnými produkty.

Jak dlouho jsi veganem, raw veganem, …?

Vegankou jsem dva a půl roku.

Můžeš popsat jídelníček jednoho Tvého dne?

Nyní praktikuji dost nízkorozpočtový jídelníček, studenti, no však to znáš. Ráno už klasicky snídám ovesnou kaši na milion způsobů, třeba s kakaem, kokosem a oslazenou datlovým sirupem.

A protože jsem většinou přes oběd ve škole, tak pokud mám čas, den předem si něco uvařím. Třeba bramborový guláš nebo různé směsi zeleniny a luštěnin s rýží.

Na večeři mám nejčastěji pečivo s nějakou pomazánkou nebo uzeným tofu.

Nedávno jsem také zjistila, že se dá koupit datlová pasta, ze které se dají vyrobit super raw tyčinky, stačí přidat kokos nebo oříšky. Takže svačina je jasná!

Myslíš si, že je kuchařek s veganskou, raw tematikou už dostatek?

Kuchařek podle mě není nikdy dost. Však těch masožravých jsou mraky. Každý si tak aspoň může najít to, co ho zajímá. Docela bych ocenila třeba nějakou s veganskými dorty!

Jaké je Tvé zaměření, co Tě odlišuje?

Momentálně studuji první ročník Ochrany životního prostředí na Karlově Univerzitě (na což mě nalákalo veganství a celkově starost o planetu) a i přes relativně velké časové vytížení se snažím věnovat aktivismu. Kromě aktivního docházení na průvody a schůze 269 v Praze se snažím akce i spoluorganizovat, aktuálně na dálku pomáhám s organizací nově vzniklé 269 v Ostravě.

Je úžasné, jak se každý zaměřuje na něco jiného, ačkoli mají stejný záměr.

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Kategorie článků
  • Nejnovější příspěvky