Burger bez práce: Portobello burger

Už jste někdy přemýšleli, kde jsou kořeny burgeru? Mě to už nějakou dobu zpátky hodně zajímalo. Proč vznikl, kdy apod. Vás ne?

A tak jsem dohledala spoustu informací, některé se vázaly spíše k názvu hamburger, jiné obecně k burgeru jako takovému. Údajně vznikl název hamburger podle prvního místa, kde se hamburger  připravoval – Hamburku. Druhým vysvětlením však bylo, že ham je náplní mezi dvěma houskami nebo plátky chleba. Ať je to jakkoli, burgery se začaly dělat už v 19. století. Mě ale samozřejmě zajímaly hlavně veggie burgery. V tisku se první vege burgery objevily v kolem roku 1960, komerčně se však začaly prodávat mnohem později. Za  mě wow a díky!

Burger je v podstatě zjednodušeným hlavním jídlem – lidé si mezi housky, plátky chleba dávali všechno možné, při práci nebo výletech se tak plnohodnotně najedli. Mnohdy i komfortněji, protože u sebe neměli příbory, talíře ani stoly. Burgery umožňovaly najíst se i ve stoje, mimo domov a v časové tísni.

Tip: Kdybyste měli nějaké zajímavé zdroje o historii veggie burgerů, pošlete mi je, prosím 🙂

A abych už upustila od toho mumlání, přejdu už k samotnému receptu 🙂 Portobello jsem si velmi oblíbila, jednak kvůli úspoře času i nádobí (zase jsme u toho času…), ale také kvůli chuti a jednoduchosti.

Ingredience:

  • portobello
  • burgerové housky
  • veganská tatarka/sojanéza/majonéza (značka Spak dostupná v Tesco je fajn – navíc ve sklenici a znovuuzaviratelná)
  • vegan sýr
  • zelenina: rajčátka, salát, okurek
  • domácí kečup (recept najdete v mé kuchařce)
  • směs koření a olivového oleje: sušený česnek, uzená paprika, sůl, pepř, majoránka (koření a olej smíchejte dohromady)
  • pokud chcete, tak můžete zvolit také přílohu – americké brambory/hranolky

Postup:

  1. Prvně si očistíme portobello (nemýt pod tekoucí vodou!) pomocí vlhkého hadříku nebo krtáčku, nožku odřízneme.
  2. Otočíme portobello kloboučkem dolů a potřeme ho důkladně směsí olivového oleje a koření tak, aby se koření dostalo mezi žebrování. Mezitím si rozpalte pánev a na ni můžete okořeněnou stranou žampion dát. A teď okořeňte také klobouček.
  3. Aby byl žampion hotový (některé jsou větší, některé menší), přikryjte pánev pokličkou. Jestliže by se portobello spíše připalovalo, můžete přidat trochu rostlinného tuku, snížit plamen a znovu přikrýt.
  4. Smažit,  potažmo dusit, je vhodné minimálně 15 minut.
  5. A pak už jen stačí rozkrájet housky, přidat kečup, další oblíbené omáčky, kopu zeleniny a samotný portobello burger a je to!

Portobello burger jsem nazvala bez práce proto, že nemusíte mixovat směs tofu, cizrny, dalších luštěnin, dělat z nich placičky apod. Někdy se to prostě hodí 🙂 Tak přeju dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *