Božský čokoládový dort pro každou příležitost

Moje čokoládová láska na první pohled. Fakt. Takže pokud taky milujete čokoládu, tenhle dort budete zbožňovat. A nejen Vy, ale také všichni ti, kterým ho dáte ochutnat. Titulován jako “Nejlepší dort” od neveganů i veganů. Recept na tento dort najdete také v mé kuchařce 26 deka veganského štěstí 🙂

Ingredience na korpus (dortová forma 21 cm):

  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 5 lžic rostlinného tuku
  • (1 zralý banán – může a nemusí být, dělá těsto aromatičtější)

Postup u korpusu:

  1. Smícháme všechny suché ingredience – polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao.
  2. Poté můžeme přidat zbylé ingredience – rostlinné mléko, tuk a případně také banán.
  3. Vše rozšleháme do hladkého těsta, které pak nalijeme do kulaté dortové formy (předem vymazané a vysypané).
  4. Dáme korpus péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut (zda je těsto hotové, vyzkoušíme špejlí – jakmile se těsto nepřilepí, můžeme korpus vytáhnout z trouby).

Ingredience na čokoládovou vrstvu:

  • 300 g hořké čokolády (osvědčila se mi z Lidl od firmy Fin Carré)
  • plechovka plnotučného kokosového mléka (před použitím necháme 12 hodin v lednici, aby se nám oddělila tekutá a tuhá část)
  • datlový sirup na dochucení
  • (zralé avokádo – může a nemusí být)

Postup u čokoládové vrstvy:

  1. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni, poté přidáme tuhou část kokosového mléka a datlový sirup. Vše důkladně promícháme. Můžeme rozšlehat – poleva bude jemnější.
  2. Jakmile korpus zchladne na pokojovou teplotu, nalijeme na něj polevu a necháme dort minimálně 4 hodiny tuhnout v lednici.

Dort můžeme naaranžovat oříšky, ovocem nebo jedlými kytkami. Ale není to potřeba, protože u tohoto dortu nešlápnete vedle ani bez jakéhokoli aranžmá. Oslní totiž Vaše chuťové pohárky a oči budete mít při tom zážitku stejně zavřené 🙂

Ať Vám chutná!




%d blogerům se to líbí: