Čokoládový dort, který si zamilujete

Dnešní den byl tím dnem, který slaví člověk jednou do roka každoročně. Tedy byl to narozeninový den. Ale ne můj - moje mladší sestřičky slavily 18 let (a stejně to budou pořád malé holky - křehké, malé bytosti, které je třeba chránit).

A tak jsem jim chtěla udělat radost dortem. Dortem, který jsem si velmi oblíbila a chutná všem, protože jeho hlavní součástí je čokoláda, na které si většina velmi ráda pochutná. A hlavně vím, že moje sestřičky mají čokoládu rády a nikdy jí nepohrdnou.

A tak jsem se do toho dala. Láska, snaha udělat někomu radost a vykouzlit úsměv na tváři je fajn motivací. Tento recept si ale nemůžu nechat pro sebe, to bych nebyla já. Takže vám jej prozradím a vy utíkejte do obchodu, nakupte všechny ingredience a hned ho vyzkoušejte - rodina, přátelé i partner vám budou líbat ruce a budou chtít tento dort každý týden (pozn.: vlastní zkušenost).

Ingredience na korpus:

  • - 3/4 hrnku třtinového cukru
  • - 1 hrnek polohrubé mouky
  • - 1 lžička vanilkového cukru
  • - 1 lžička prášku do pečiva
  • - 1/4 hrnku kakaa
  • - 5 lžic rostlinného tuku
  • - 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • - 1 banán (pokud doma nemáte, korpus bude skvělý i bez něj; banán jej ale dělá více vláčným)

Postup přípravy:
Všechny sypké suroviny smíchejte, poté přidejte zbývající suroviny (banán přidejte rozmačkaný). Vzniklou kakaovou směs vložte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Poté korpus odložte a pokračujte v přípravě polevy na dort.

Ingredience na dort:

  • - 300g vegan čokolády
  • - 1 plechovka plnotučného kokosového mléka (alespoň 12 hodin před použitím nechte v lednici, aby se tuhá složka oddělila od té tekuté)
  • - 1 zralé avokádo (pokud jej doma nemáte, nemusíte použít, ale pomáhá s tuhnutím)
  • - 1/4 hrnku datlového sirupu
  • - trocha vanilkového extraktu

Postup přípravy:
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte tuhou část kokosového mléka (oddělila se od tekuté složky, hmota je nahoře, voda se drží u dna) a míchejte, aby se v čokoládě rozpustila. Poté tuto směs přelijte do jiné mísy. Tam přidejte avokádo, datlový sirup, vanilkový extrakt a vše pořádně rozmixujte, abyste získali hladkou směs bez hrudek. Poté vše přelijte do dortové formy, kde vám mezitím chladl upečený korpus. Takto vytvořený dort dejte do lednice, kde bude chladnout alespoň 4 hodiny.

Vegan čokoládový dort

Tipy navíc:

Dort krájejte nahřátým nožem, aby se na něj čokoláda nelepila a abyste si tak dort nezničili. A pokud máte doma bílou čokoládu, dort můžete udělat klidně i z ní.

Doufám, že vám bude chutnat alespoň tak, jako vždy chutná nám. Pečte s láskou <3